MILJONAIRS

Top 10 Nouveaux richesTop 10 onbescheiden nouveaux riches
2002/12/21 in Het Volkskrant Magazine p.21 door Jos van Hezewijk

De onbescheidenheid van de nouveau riche wordt door de meeste mensen - evenals door de gevestigde elite - decadent gevonden. De gevestigde elite heeft gemakkelijk praten, want die hebben hun vaste circuitjes om hun succes te etaleren en om hun zaken te regelen. Maar de overwegend self-made nouveau riche moet tegen deze elite opboksen en ziet dat heel anders. Patserige auto’s, protserige huizen en extravagante hobby's getuigen van succes. En succesvolle ondernemers zijn goed. Dus daar willen collega’s graag zaken mee doen. Daarom laat de nouveau riche het niet alleen uit ijdelheid breed hangen, maar ook om business te genereren. Voor de nouveau riche geldt dat je status moet kopen. Dus hoe onbescheidener hoe beter.

Rang. (Quote) naam Vermogen/verdiend in

1. (11) Joop J. van Oosterom (64) 1 miljard/automatisering
Van Oosterom woont in een van de duurste appartementen van Monaco en organiseert toernooien voor de biljart- en schaaktop.
2.(12) drs. Cees J. de Bruin (56) 1 miljard/investeerder
Cees de Bruin zetelt als een VOC-patriarch in Rotterdam in het gerestaureerde pand van een fameuze havenbaron en heeft thuis in Wassenaar een prachtige kunstcollectie.
3.(14) Leon Melchior (76) 0,9 miljard/bouw
Ook Léon Melchior houdt er een uitgebreide kunstverzameling (zeventiende eeuwse meesters) op na, maar pronkt ook met een wereldberoemde paardenfokkerij op zijn landgoed in het Belgische Lanaken.
4.(16) Dirk van den Broek (53) 0,825 miljard/supermarkten
Uit de top-tien let alleen kruidenier Dirk van den Broek op de kleintjes en bewoont slechts een bescheiden villa in Noordwijk. Zijn grootste hobby? 'Nestjes leeghalen', ofwel zakendoen, in het Oostblok.
5.(17) Alfred Balm (65) 0,8 miljard/olie-materieel
De Canadese Nederlander Balm doet het op zijn Amerikaans, compleet met eigen vliegtuig, een fors jacht, een Wild West-dorp, een football team en natuurlijk een enorm landgoed.
6.(18) Joop A. van den Ende (60) 0,8 miljard/theaterproducties
Van den Ende mocht op zijn landgoed Raboes in Laren geen villa bouwen en is uitgeweken naar Baarn om voor 34 miljoen gulden aldaar een 'zeven onder een kap' te bouwen. Hij geniet faam met zijn geweldige kunstverzameling.
7.(19) John Chr.M.A.M. Deuss (59) 0,75 miljard/oliehandel
Deuss, die afwisselend in Berg en Dal, op Bermuda en de Antillen verblijft, heeft twee vliegtuigen nodig en showt verder met een luxueus jacht, een paardenboerderij en een eigen ski-resort.
8.(20) Teunis van Wettum (71) 0,75 miljard/vastgoed
Van Wettum uit Naarden, die er vooral trots op is dat hij geen belasting betaalt, houdt het bescheiden met één vliegtuig, wel mét ingebouwd schaakbord.
9.(22) John H.H. de Mol (47) 0,64 miljard/mediaproducties
John de Mol houdt niet van show en huist slechts in zijn luxueuze ‘dromedaris met drie bulten’. Hij wilde behalve een oprit ook een afrit. Dit grapje kostte hem 2,5 miljoen gulden aan de buurman.
10.(26) Evert Louwman (62) 0,5 miljard/autoimport
Evert Louwman woont op de AAA-locatie Groot-Haesebroek in Wassenaar en kan prat gaan op een wereldberoemd museum met de duurste klassieke auto’s. Zijn grootste trots is de Cadillac van Elvis Presley met op de maat van de muziek knipperende lichtjes.

Bron: Quote / Elite Research, Uden